dijous, 19 de febrer del 2009

LA RATA TALP-NUA..LA CONEIXES?


La rata-talp nua (Heterocephalus glaber) és una bestiola de l’est africà que viu sota terra, cosa que explica la grandària de les seves dents davanteres, especialitzades en excavar els túnels que habita. A part de ser de les criatures més lletges que heu vist mai, la rata-talp nua té altres característiques insòlites.

No són capaces de sentir dolor ni quan es tallen, ni quan es cremen... Tot i que el dolor pot semblar quelcom indesitjable, és molt necessari: ens avisa que alguna cosa no funciona (“Ep, nano, que t’estàs cremant!”). Queda per esbrinar quin avantatge li confereix a la rata-talp nua no sentir dolor.

La rata-talp nua és l’únic mamífer de sang freda. La resta de mamífers som de sang calenta, és a dir, som capaços de mantenir constant la temperatura del nostre cos independentment dels canvis de la temperatura ambiental (dintre d’uns límits, és clar). En canvi la temperatura del cos dels animals de sang freda (com els amfibis o els rèptils) depèn exclusivament de l’entorn. Si fa calor, estan calents; si fa fred, es refreden.

També és l’únic mamífer (a banda dels humans) amb una estructura eusocial: hi ha diferents castes d’individus especialitzats en determinades feines. Trobem la femella reproductora (la més gran, la reina) dedicada exclusivament a la reproducció. És la que genera la resta d’individus de la colònia. Els individus més petits són els obrers, encarregats de fer túnels i dur menjar a la resta de la colònia.
Els individus de mida intermèdia són els soldats, que defensen el cau.

Poden viure 28 anys i s'alimenten de tubercles.

L'orina la sang altera

Tota aquesta estructura social la manté la femella gràcies a la seva orina. Aquesta conté feromones que afecten a la resta d’individus, tornant-los estèrils, incapaços de tenir fills, assegurant-se així el tron. L’orina és el seu ceptre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada